Data Governance
Winnen achter de komma Laatst bijgewerkt: 10 maart 2016

Het verschil tussen winnen en verliezen in topsport wordt steeds kleiner. Fracties van seconden bepalen tegenwoordig of je op of naast het podium komt te staan. Met Smart Skating krijgt Kadenza wat dat betreft een boeiend kijkje in de professionele schaatskeuken. Het is een fascinerende topsport met een geheel eigen dynamiek, maar elk bedrijf kan er wat van leren als het gaat om winnen en verliezen met data.

Ingrediënten van succes

Er komt nogal wat bij kijken als je wilt winnen in de hoogste regionen van het schaatsen. Discipline bijvoorbeeld is cruciaal. Je moet kunnen volhouden, waar anderen stoppen. Je moet focus hebben. Ook het team waarin je schaatst en het team dat je ondersteunt zijn belangrijk. Verder speelt de omgeving een rol. Heb je mensen in je omgeving die je stimuleren de lat hoger te leggen en dat voor zichzelf ook doen? Een centrale rol speelt daarbij natuurlijk de coach. En dan heb je nog training, het oefenen op techniek en stressbeheersing, en uiteindelijk de wedstrijd zelf waarop je moet pieken.

‘Welke informatie heb ik nodig om morgen een betere prestatie te leveren?’

Vooruit kijken

Team Stressless, met zijn ‘embedded scientist’, zet data in het hart van zijn sturingsproces om
niet te hoeven afgaan op onderbuikgevoel. Bedrijven zouden dat ook moeten doen als zij echt data- gedreven willen sturen. Eerst ga je data verzamelen, heel veel data. Die analyseer je goed, zodat je weet wat er speelt en welke inzichten je nodig hebt om mensen gedurende de dag optimaal te laten presteren. Dat betekent dat je niet terugkijkt, maar vooral vooruit kijkt. Welke informatie heb ik nodig om morgen een betere prestatie te leveren?

De som, niet de delen

Kadenza heeft daarin voor bedrijven een gecombineerde rol van enerzijds coach en anderzijds embedded scientist. We helpen bedrijven hun data te organiseren en trainen hen in het maximaal benutten van hun data. Daarvoor heb je alle afdelingen van een bedrijf nodig, niet alleen de IT- afdeling. Elke afdeling levert een unieke bijdrage aan het succes van het bedrijf. Bij schaatsen is dat net zo. Succes is daar mede afhankelijk van de meer of minder geslaagde samenwerking tussen de fysiotherapeut, de dokter, de trainer en de inspanningsfysioloog. Iedereen moet ‘aligned’ zijn en als schakel een versterkende bijdrage leveren aan een of meer andere schakels. Die som moet groter zijn dan de losse delen bij elkaar.

winnen achter de komma

Alles voor de wedstrijd

Want uiteindelijk doe je het allemaal om te winnen. Het gaat om de wedstrijd, niet om de training. Bedrijven die winnen, die op voorsprong komen, passen alles wat ze hebben geleerd toe in de wedstrijd. Die blijven niet hangen in een rapport of dashboard waar ze af en toe op kijken. Zij zijn bezig met de vraag hoe zij daadwerkelijk gaan halen wat hun data voorspellen. Zij rijden ook echt een rondje ‘dertig laag’ als de data vertellen dat zij zo kunnen winnen.

10.000 trainingsuren

Talent is daarbij leuk meegenomen, maar daar kom je er ook niet mee. Je kan als bedrijf net even het voordeel hebben dat je markt booming is, dat Gartner je geweldig vindt of dat je moederbedrijf deuren voor je kan openen. Maar uit ervaring blijkt dat het vooral gaat om inzet, om die 10.000 trainingsuren. En soms moet je het net even anders doen. In Team Stressless zijn diverse schaatsers afkomstig uit het inline skating, dat is toch een andere discipline, een andere mentaliteit. De succesvolle bedrijven van nu, de challengers, doen het vaak net anders. Ze geloven er in, ook een belangrijk aspect overigens, ze knokken keihard en hanteren andere methodes. En dat moet ook wel. Want ondanks de steeds kleinere verschillen tussen winnen en verliezen, blijft het verlies even groot. Winnen doe je achter de komma, maar succes kent maar één cijfer.

Auteur: Erik Leene, Innovatiedirecteur bij Kadenza


Whitepaper
DOWNLOAD