Smart Finance
Wil de echte XBRL-specialist opstaan? Laatst bijgewerkt: 19 november 2015

XBRL (eXtensible Business Reporting Language), de internationale standaard voor digitale rapportages, is langzaam maar zeker opgeschoven van ‘interessante optie’ naar ‘verplichte kost’. Banken en verzekeraars moeten hun financiële rapportages met XBRL publiceren van de Amerikaanse SEC, maar ook overheden in toezichthouders in Europa en Nederland gaan rap overstag. De Kamer van Koophandel en de Belastingdienst zijn al om en de Nederlandse overheid wil eigenlijk binnen twee jaar van de papieren jaarrekening af.

Code vervangt balans

De impact op de financiële sector is groot en veel financials hebben geen idee hoe ze deze verandering moeten aanvliegen. Wat zij nodig hebben, is iemand die hun werkveld goed begrijpt, maar ook vloeiend de taal van IT spreekt. In theorie klinkt en is XBRL geweldig: de kwaliteit en snelheid van de rapportages neemt toe, de informatie is transparant en beter vergelijkbaar, zowel tussen bedrijfsonderdelen en tussen organisaties, en wijzigingen zijn een fluitje van een cent. Wat onderschat wordt, is de vertaalslag die financiële professionals hiervoor moeten maken. XBRL dwingt hen naar code te kijken, waar ze hun vertrouwde balans gewend waren. En hun complete rapportageproces was ingericht om een ‘boekje’ te maken. In de praktijk lopen ze tegen de frustrerende ervaring van duizenden efforts aan om XBRL toe te passen, zeker als ze voor bijvoorbeeld meer landen moeten rapporteren.

Hybride types

Het lijkt dan een kwestie van een blik IT’ers open trekken om dit probleem op te lossen, maar financials
en IT-ers spreken elkaars taal onvoldoende op dit gebied. Wat de financiële sector nodig heeft, zijn ‘hybride’ types die tweetalig zijn. Iemand die XBRL kan vertalen naar de herkenbare balans en samen met de financial de rapportage kan opbouwen.


Whitepaper
DOWNLOAD