Planning & Forecasting

Ben jij een moderne financial? Dan word je meer en meer een alleskunner die naast financieel correcte cijfers ook zorgt voor bedrijfskundig relevante managementinformatie. De afdeling finance is het schakelpunt waar alle financiële data van de organisatie samenkomt. Daardoor zijn jij en jouw collega’s als geen ander in staat om de business te helpen bij het maken van plannen en het voorspellen van de bijbehorende financiële resultaten. Planning & forecasting stelt de hele organisatie in staat om flexibeler, efficiënter en effectiever te opereren. 

Kadenza is er voor financials die toegevoegde waarde willen leveren aan de business door allerlei zakelijke vragen met vertrouwen te beantwoorden en een gefundeerde blik in de toekomst te kunnen werpen. Wij leveren krachtige oplossingen voor planning en forecasting waarmee financiële professionals voor intelligente, toekomstgerichte  informatie kunnen zorgen. Tools die nieuwe inzichten verschaffen en de efficiency vergroten. Krachtige software die bovendien helpt bij het doorrekenen van allerhande scenario’s op basis waarvan organisaties beter onderbouwde beslissingen nemen.

Weg met Excel

Veel finance professionals gebruiken Excel voor het bouwen van rapportages en het bieden van inzicht. Die tool is ondanks zijn flexibiliteit echter veel te beperkt. Daarom ondersteunen wij onze klanten, afhankelijk van hun situatie en hun specifieke wensen met krachtige oplossingen voor planning en forecasting.

Alles begint met inzicht

Met hulp van Kadenza zorg je voor betrouwbare, accurate en volledige informatie. Die informatie kan uit alle hoeken van jouw organisatie komen. En zelfs van daarbuiten! Hierdoor krijg je al snel meer inzicht in jouw bedrijfsvoering. De juiste tool voor planning en forecasting helpt je vervolgens bij het plannen, budgetteren en forecasten van je business. Daardoor heb je voortdurend een actueel beeld van de resultaten, trends en ontwikkelingen.

Driver based forecasting

Een jaarbudget is snel achterhaald. Wie scherp wil sturen, moet daarom voortdurend naar de toekomst kijken. Forecasten speelt hier een belangrijke rol in. Door vaker (bijvoorbeeld elk kwartaal of zelfs maandelijks) te forecasten, kun je een strategische voorsprong opbouwen. Daarnaast geeft driver based forecasten (ofwel het forecasten op de bouwstenen van jouw organisatie, zoals producten en diensten, in plaats van alleen op financiële informatie) een reëler toekomstbeeld dan alleen jouw jaarlijkse schatting. Dit betekent meer controle en meer houvast bij de keuzes die jouw organisatie wil maken.

Veel voordelen

De voordelen zijn legio. De meest voor de hand liggende is controle. Omdat je een reële visie op de toekomst ontwikkelt, kun je keuzes beter onderbouwen. Je weet immers waar je heen wilt. Daarnaast wordt het veel makkelijker om snel bij te sturen, waar nodig. Met een up-to-date toekomstbeeld kunt je veel sneller op ontwikkelingen reageren. Verder zet je grote stappen op het gebied van efficiëntie. Je neemt afscheid van foutgevoelig handwerk en automatiseert een groot aantal stappen. Budgetteren, plannen en forecasten worden daardoor sneller, eenvoudiger en veel minder foutgevoelig. Ook het maken van rolling forecasts wordt heel eenvoudig, net als het maken van een salesforecast of liquiditeitsforecast. En dat per half jaar, kwartaal of maand. Afhankelijk van het aantal bewegingen in jouw organisatie en hoe snel je wilt kunnen reageren. Dat bepaal je zelf.

Scenario’s

Een ander belangrijk voordeel van de keuze voor professioneel forecasting-gereedschap is de mogelijkheid om scenario’s door te rekenen. Het spelen met verschillende scenario’s helpt geweldig bij het tegen elkaar afzetten van verschillende mogelijkheden. Helemaal als die scenario’s ook nog eens gevoed worden met historische data waardoor de modellen zich behoorlijk waarheidsgetrouw gedragen.

Voorspellen doe je samen

Om succesvol te kunnen forecasten, is het verstandig om meerdere afdelingen bij dit proces te betrekken. Door mensen te betrekken die de business echt begrijpen, wordt het veel makkelijker om bepaalde cijfers in de juiste context te plaatsen. Als je elke dag in die markt bezig bent als verkoper of producent, weet je als geen ander wat er speelt en wat de drijfveren van succes zijn. Wij zijn als geen ander thuis in deze materie en helpen je graag om dit dynamische proces hanteerbaar te maken.

IBM Cognos

Er zijn verschillende tools op de markt die jou kunnen helpen bij het maken van planningen, voorspellingen en scenario’s. Een voorbeeld hiervan is IBM Cognos TM1. Bij Kadenza hebben we bijzonder veel ervaring met de inzet van IBM Cognos. Met deze tool verruil je handmatige, omslachtige en foutgevoelige budgetteerprocessen in Excel voor een snel en gestroomlijnd plannings- en forecastingproces.