Cloud BI

Steeds meer bedrijven maken gebruik van cloud toepassingen en SaaS applicaties. Daarmee staat steeds meer bedrijfsdata in de cloud. Het lijkt dan ook een logische ontwikkeling dat het ‘crunchen’ van deze bedrijfsdata richting de cloud beweegt, zo dicht mogelijk bij de bron. Cloud oplossingen voor business intelligence bestaan al meer dan 10 jaar, maar nu we steeds meer data in de cloud genereren en opslaan, ontstaat er een vernieuwde interesse voor cloud BI. Een geïsoleerde applicatie in de cloud gebruiken, is echter heel wat anders dan een geïntegreerde business intelligence oplossing realiseren in de cloud. Kadenza helpt je met de afweging welke onderdelen van je BI oplossing je uit de cloud kunt halen en welke beter niet. Wij denken met je mee over een doordachte cloud BI strategie, met een focus op veiligheid en betrouwbaarheid van informatie.

Status van cloud BI

Onderzoeksbureau Gartner voorziet (maart 2016) drie belangrijke ontwikkelingen die de data warehouse markt op zijn kop gaan zetten: cloud, virtualisatie en analyse van niet gestructureerde data. Waar de markt van cloud BI tot voor kort vooral het speelveld was van nieuwe toetreders met cloud alternatieven voor traditionele BI oplossingen, maken gevestigde leveranciers als IBM en Microsoft de laatste jaren een enorme inhaalslag. Cloud BI was lange tijd vooral een oplossing voor kleinere bedrijven met een beperkte IT afdeling, maar nu steeds meer grote bedrijven data in de cloud genereren of opslaan, ontstaat een scala aan enterprise cloud BI oplossingen. Ook spelers als Salesforce.com en Amazon betreden de markt met als motto: ‘zet je data bij mij en je krijgt de business intelligence oplossingen erbij’. Waar het in eerste instantie vooral ging om cloud oplossingen voor analyse en visualisatie, komt de nadruk steeds meer te liggen op (big) data storage en data integratie.

 

Microsoft’s hybride platform voor BI

Voordelen

Dat hard- en software leveranciers de slag naar cloud BI maken is logisch. Opslag- en rekencapaciteit voor big data analytics is veel makkelijker en goedkoper te leveren vanuit de cloud. De schaalbaarheid waar bedrijven behoefte aan hebben – klein en gefaseerd beginnen – is veel makkelijker aan te bieden en prijsmodellen gebaseerd op pay as you use, zonder grote investeringen vooraf, behoren ineens tot de mogelijkheden. Daarmee wordt cloud BI een serieus te overwegen optie voor veel bedrijven.

Uitdaging

Je business intelligence en data warehouse toepassingen naar de cloud verplaatsen, heeft echter nog wel een paar haken en ogen, met name op het gebied van data integratie en data governance. Bedrijfsdata is vaak niet bij één cloud leverancier ondergebracht en veel transactionele data staat nog steeds in het eigen rekencentrum. Integratie van al deze gegevensbronnen wordt er daarmee niet eenvoudiger op. Veel organisaties hebben bovendien moeite om intern opgeslagen, bedrijfskritische data naar de cloud te kopiëren, hoe goed de beveiliging van cloud platformen ook is. En hoewel cloud platformen voor data warehousing en big data technisch uitermate goed geschikt zijn voor snelle analyse en visualisatie van informatie, zijn de mogelijkheden voor data governance misschien nog niet toereikend voor iedereen.

Data lineage

Data buiten de grenzen van je organisatie plaatsen, betekent automatisch een verlies van controle. Hoe garandeer je de betrouwbaarheid en herleidbaarheid van informatie als de onderliggende gegevens buiten je eigen organisatie zijn opgeslagen? En hoe zit het met beveiliging als je niet precies weet welke data waar zijn opgeslagen? Zeer terechte vragen die zeer bepalend zijn voor de cloud BI strategie die je voor jouw organisatie kiest. Cloud BI platformen leveren uitgebreide functionaliteit voor data lineage en data governance, maar elke situatie vraagt om een gedegen analyse of die functionaliteit voldoende is voor jouw specifieke situatie. Kadenza helpt je graag om die analyse uit te voeren.

Keuzes

Als je overweegt om in zee te gaan met BI cloud leveranciers, zijn er heel wat keuzes te maken. Kies ik voor één leverancier of een combinatie van verschillende aanbieders? Zet ik al mijn data in de cloud of hou ik een deel binnen mijn eigen omgeving? Of houd ik mijn data binnen mijn eigen omgeving en werk ik met analyse en visualisatie tools uit de cloud?
Ons advies is om vooral te kiezen voor een gefaseerde aanpak. Welke cloud functionaliteit is interessant in jouw situatie en wat zijn de kosten/baten afwegingen om te kiezen voor cloud oplossingen? En hoe faseer ik in beheersbare stappen naar de beoogde cloud strategie? Onze consultants helpen je bovendien om te kijken hoe technologie voor datavirtualisatie je kan helpen om interne data, cloud data en externe data eenvoudig te integreren voor analyse en rapportage. Met BI tools in eigen beheer of met cloud BI software.

Kadenza helpt

Kadenza heeft veel ervaring met cloud BI oplossingen en de keuzes waar bedrijven voor staan als ze cloud BI oplossingen overwegen. Van analytics tools uit de cloud als Tableau, Microsoft PowerBI of IBM Cognos on cloud, tot data integratie en storage oplossingen in Microsoft Azure, IBM Bluemix, Amazon of Google. Wij maken met jou de weloverwogen beslissing welke onderdelen van je BI oplossingen in de cloud geïmplementeerd kunnen worden en welke onderdelen je beter binnenshuis houdt. Wij zijn op de hoogte van de laatste innovaties, maar letten ook kritisch op de veiligheid van je gegevens en de manier waarop data governance gegarandeerd is. Ook houden we er rekening mee dat je in de toekomst je keuzes wilt herzien, want wie kan voorspellen hoe de toekomst eruit ziet?
Bij Kadenza vindt je alle expertise om de slimste cloud BI strategie voor jou specifieke situatie te kiezen en realiseren. Kadenza en cloud BI: zorgeloos en ontzorgd. Zonder grote investeringen, met de beste technologie die beschikbaar is. Neem contact met ons op voor een advies op maat.