Logisch Data Warehouse
Logisch datawarehouse en datavirtualisatie Laatst bijgewerkt: 12 november 2015

De hoeveelheid data waarover we kunnen beschikken, groeit hard. Steeds meer systemen creëren steeds meer data op steeds meer plaatsen. Dat lijkt een kans op nog meer informatie, op nog beter gefundeerde besluitvorming, maar in werkelijkheid kunnen de bestaande dataverwerkende systemen de groeiende stroom aan data en nieuwe eisen niet aan. Terwijl cloud-systemen en software-as-a-service steeds belangrijker worden, raakt het datawarehouse achterop.

Informatie-afnemers merken dat elke dag. Beheerkosten, complexiteit, impact van wijzigingen, ontwikkeltijd, flexibiliteit en data-actualiteit blijken in toenemende mate een probleem dat integratie van nog meer data flink in de weg zit. Gebruikers willen aan het stuur zitten bij het creëren van hun eigen informatie. Zij willen spelen met die data en flexibel zijn. Sterker nog, ze moeten eenvoudig data, informatie en inzicht kunnen toevoegen en integreren om te kunnen inspelen op veranderende marktbehoeften en nieuwe vragen.

Alles verzamelen of slim aanbieden?

Het logisch datawarehouse biedt het antwoord op die vraag door rapportage en analyse te ontkoppelen van de gegevensbronnen. Het is een flexibele architectuur waarin je nieuwe gegevensbronnen gemakkelijk kunt aansluiten en als één geheel kunt aanbieden in combinatie met andere data. Waar data vandaan komen, is niet langer een beperking, of dat nu uit Hadoop is, een webservice of een bestaand datawarehouse.

Het logisch datawarehouse is een nieuwe manier om data aan te bieden op één centrale plek, zonder dat die data ook daadwerkelijk op die plek aanwezig moeten zijn. Het bestaat uit een centrale ontkoppellaag van brondata, vervolgens de business logica en daarna een ontkoppellaag van aangeboden informatie.

 

Blog Jonathan Wisgerhof

 

Het datawarehouse blijft bestaan, maar alleen voor die data waarvoor je historie moet opslaan, bijvoorbeeld voor managementaccounting. Data voor eigen of intern gebruik kun je direct koppelen aan een interne of externe bron.

Doordat je gegevens op zowel bronniveau als rapportageniveau loskoppelt, kun je schuiven met
de herkomst en in de implementatie van de business logica, terwijl de rapportages en andere informatieproducten ongewijzigd blijven. Zo kun je data in eerste instantie direct benaderen om ze te leren kennen en ze daarna, als ze zo belangrijk zijn geworden dat je er extern over wilt rapporteren, toevoegen aan het data warehouse. Dit heeft geen impact op de bestaande rapportages en maakt de weg vrij voor echte data governance, waarin je data, afhankelijk van hun kenmerken en waarde, kunt verplaatsen binnen het bedrijf.

Datavirtualisatie

Het geheim achter deze oplossing is datavirtualisatie, een toepassing waarmee je gegevens toegankelijk maakt en transformeert zonder dat je technische kennis over de fysieke opslag nodig hebt. Datavirtualisatie biedt gebruikers een abstracte informatielaag, waarin de verschillende bronnen real-time worden ontsloten en data worden getransformeerd en geïntegreerd.

Kadenza zet actief in op deze oplossing en kiest als eerste in Nederland voor een intensieve samenwerking met Denodo. Met behulp van Denodo maakt Kadenza datavirtualisatie eenvoudig, krachtig en compleet mogelijk voor opdrachtgevers. Zij combineren de kracht van hun datawarehouse met maximale flexibiliteit. Zij kunnen snel nieuwe bronnen toevoegen en data direct beschikbaar stellen aan afnemers, zonder voortdurend data te repliceren. Dat resulteert in een ongekend snelle time-to-market en een lagere total cost of ownership.

Auteur: Jonathan Wisgerhof, Senior Architect bij Kadenza


Whitepaper
DOWNLOAD