Smart Finance
Financial wordt alleskunner Laatst bijgewerkt: 20 januari 2016

Werk je op een financiële afdeling en ben je een beetje klaar met maand-, kwartaal- en jaarafsluitingen? Ga je graag op zoek naar hoe iets beter kan en kick je op tools voor het visualiseren van inzichten? Word dan ‘BIFIT’, de specialist op het snijvlak van business intelligence, finance en IT. Het maakt je werk interessanter voor jezelf en jezelf interessanter voor de boardroom. Bovendien zit de markt om je te springen.

Financial wordt alleskunner

Als de CFO tegenwoordig vraagt om een KPI-dashboard van financiële data, komen daar skills bij kijken op het gebied van business intelligence, finance en IT. Vroeger werden dan de ordners en de

rekenmachine uit de kast getrokken, maar nu kan bijna alles in Excel, zeker bij wat kleinere onder- nemingen. Je hebt geen dure IT-systemen meer nodig om een ad-hoc-vraag te vertalen in een fraaie visualisatie. Wat je wel nodig hebt, zijn financiële kennis en een zekere handigheid met tools. Want ook het draaien aan de knoppen van BI-tools is een stuk simpeler geworden en vergt al lang niet meer de IT-kennis die vroeger nodig was. Elke eindgebruiker kan de financiële was doen. De grenzen met BI en IT zijn vervaagd en de finance-medewerker kan hun rol gedeeltelijk overnemen.

‘De financial wordt BIFIT, een specialist op het snijvlak van business intelligence, finance en IT.’

De tijd is er rijp voor

Veel bedrijven zijn nog druk bezig met kostenbesparingen als gevolg van de crisis. Automatiseren is vaak hun antwoord. Ze automatiseren en vereenvoudigen hun bedrijfsprocessen zodat ze uiteindelijk met minder mensen meer kunnen doen. Dit vraagt op korte termijn veel IT-investeringen. Grote automatiseringsprojecten besteden bedrijven meestal uit. Maar als de rook is opgetrokken, ben je als BIFIT zeer gewild bij finance-afdelingen vanwege jouw achtergrond in finance en jouw affiniteit met tools en efficiënt werken.

Voor groot en klein

Zoals gezegd kunnen kleinere bedrijven al veel met Excel als het gaat om rapportagemogelijkheden. Maar Excel legt het af tegen professionele BI-oplossingen qua robuustheid en herhaalbaarheid. Groeiende bedrijven die data over meer afdelingen willen consolideren lopen met Excel aan tegen schaalproblemen en de mindere betrouwbaarheid van rapportages. Tegelijkertijd biedt de huidige markt voor BI-tools oplossingen die je gemakkelijk kunt integreren in het IT-landschap en die ready- to-use zijn voor eindgebruikers. Grote bedrijven daarentegen hikken vooral aan tegen de hoge kosten van legacy-tools, waarvan de migratie duurder is dan de aanschaf van nieuwe tools.

Finance-BI-Informatie technologie

Waarom juist de financial?

Iemand die op een finance-afdeling werkt, kan zijn ouderwetse rapportages met wat handigheid in Excel al snel omtoveren in een dashboard vol inzicht. Maar voor een IT’er zonder financiële achter- grond is het lastig om zelfstandig hetzelfde op te leveren. Oftewel, BIFIT word je alleen met een financiële achtergrond en dankzij het feit dat de tools van tegenwoordig zo gebruiksvriendelijk zijn. Voeg daar nog een gezonde portie autodidactisch vermogen aan toe en affiniteit met het visualiseren van data, en het plaatje is compleet.

Op naar de boardroom

Voor de CFO heeft IT steeds vaker een strategische functie in plaats van slechts een hulpmiddel. Wanneer de oude legacy-software is vervangen door up-to-date, gebruiksvriendelijke en krachtige tools, kan hij snel inzicht krijgen in cruciale data. Juist de BIFIT kan het ad-hoc-rapport van de CFO op de dag van de boardmeeting snel en accuraat opleveren. Zo creëert de CFO in zijn organisatie ruimte voor verdieping in financiële thema’s, omdat teams minder tijd kwijt zijn met het verzamelen en op een rijtje zetten van data.

Conclusie

Natuurlijk blijven specialisten nodig. Zeker grote bedrijven kunnen niet zonder registeraccountants aan de ene kant en IT-infrastructuurspecialisten aan de andere kant. Ook de vraag naar goede BI-consultants zal alleen maar groeien dankzij ontwikkelingen als big data, predictive analytics en datavirtualisatie. Ondanks, of eigenlijk dankzij dat feit, ligt er nu een markt open voor een nieuwe rol als financial: BIFIT.

Auteur: Joris van den Boogaard, Planning & control consultant bij Kadenza


Whitepaper
DOWNLOAD