Logisch Data Warehouse
Datavisualisatie met D3.JS

Op 17 januari organiseerde Kadenza de innovatiereeks “Datavisualisatie met D3.js”. Tijdens een avondvullend programma doken drie visualisatie-experts, samen met de ruim 40 aanwezige developers en BI experts, onder de motorkap van software bibliotheken voor visualisatie, visualisatietools en API’s. Aan de hand van praktijkvoorbeelden lieten ze zien hoe je de beste applicaties voor datavisualisatie bouwt. Tot veel hilariteit leidde de live analyse en visualisatie op basis van foto’s van de deelnemers.

Het visualiseren van trends en verbanden in big data is niet meer alleen het domein van business intelligence experts. Door de vraag naar (real time) maatwerk applicaties wordt visualisatie meer en meer het terrein van software developers. Niet voor niets zien we een toename van het aantal (open source) softwarebibliotheken voor visualisatie. Visualisatietools als Tableau, Qlik en Power BI bieden uitgebreide API’s waar tegenaan geprogrammeerd kan worden.

Tijdens de avond legde Mirjam Leunissen, eigenaar van Dutch Data Design, uit wat visualisatie eigenlijk is, waar je op moet letten en welke tools je kunt inzetten waarvoor. Onder andere D3.js, highcharts en fusion tables passeerden de revue. Mirjam produceert interactieve datadisplays voor kranten, tijdschriften en overheidsinstellingen. Sinds 2015 werkt ze als datavisualisatie developer voor de Volkskrant. Mirjam laat voorbeelden van visualisaties zien en deelt haar ervaringen over D3.js, highcharts en fusion tables.

Mark van Zandwijk en Stjepan Stanić van Kadenza lieten zien hoe je met een combinatie van BI tools (Tableau, Qlik en Power BI) en maatwerk software (HTML, CSS, Bootstrap, JavaScript, TypeScript en AngularJS) geweldige applicaties kunt bouwen.