Data Architectuur
Een schaalbare data-architectuur op Microsoft Azure

Een schaalbare data-architectuur op Microsoft Azure

Veel organisaties staan aan de vooravond van de migratie van hun data warehouse en big data oplossingen naar de cloud. Het perfecte moment om oude denkwijzen los te laten en ingrijpende architectuurveranderingen door te voeren. Data moet immers steeds sneller, in grotere volumes op meer plekken beschikbaar zijn voor complexere analyses en dat stelt eisen waar traditionele data-architecturen niet meer aan kunnen voldoen.

Cloud platformen als Microsoft Azure brengen mogelijkheden binnen bereik waar we vroeger alleen van konden dromen. Zoals bijvoorbeeld Snowflake, een analytische database specifiek ontwikkeld voor de cloud, met implementaties op Microsoft Azure en AWS. Snowflake is een zero-maintenance MPP-database, die schaalbaar is van kleine implementaties tot bedrijfsbrede, gedistribueerde data-architecturen.

Tijdens deze SQL PASS avond gingen we dieper in op de implementatie van een data-architectuur met Snowflake op Microsoft Azure. We keken daarbij onder de motorkap van Snowflake, bespraken praktijkvoorbeelden en legden uit hoe je bestaande (big) data oplossingen migreert naar de cloud.

Heb je het gemist of was je aanwezig en wil je de presentaties nog eens terugkijken? Dan kan dat hier.

Presentatie Kent Graziano
Presentatie Wouter Tetteroo & Thijs Koot

 

Changing the Game with Cloud Data Warehousing

Snowflake is een massive parallel processing (MPP) database gericht op onbegrensde opslag en analyse van data in de cloud. Ontworpen als een software service die maximaal gebruik maakt van de mogelijkheden van cloud infrastructuren. Kent Graziano legt uit hoe de gepatenteerde (multi-cluster, shared data) architectuur van Snowflake werkt en deelt zijn top 10 van ‘coolest Snowflake features’.

Kent Graziano
is Chief Technical Evangelist bij Snowflake Computing en een gerenommeerd auteur en spreker op het gebied van datamodellering, data-architectuur en data warehousing. Kent is expert op het gebied van Data Vault en Agile Data Warehousing en co-auteur van vier boeken, waaronder de eerste editie van ‘The Data Model Resource Book’). Hij publiceert als The Data Warrior’ regelmatig artikelen op zijn eigen blog  (http://kentgraziano.com). In 2014 werd Kent verkozen tot een van de beste sprekers van het OUGF14 in Helsinki, Finland.


Onder de motorkap van Snowflake

Snowflake wordt wel eens een self driving databaseserver genoemd. Het gemak waarmee resources op- en afgeschaald kunnen worden is indrukwekkend. Dat maakt Snowflake niet alleen een uitstekend alternatief voor traditionele databaseservers, maar ook een serieuze concurrent voor Google BigQuery en Amazon Redshift. Wouter en Thijs leggen uit waarom Snowflake zo’n krachtig product is. In een demonstratie laten ze zien hoe de databaseserver eruitziet en hoe je ermee aan de slag kunt gaan. Ze laten ook zien hoe je een bestaand data warehouse stapsgewijs kunt migreren naar Snowflake.

Wouter Tetteroo
is consultant bij Kadenza. Hij helpt bedrijven om datagedreven te worden op basis van een toekomstvaste architectuur. Wouter is betrokken bij implementaties op Microsoft Azure in o.a. de financiële dienstverlening en reisbranche.

Thijs Koot
is consultant bij Kadenza. Hij houdt zich bezig met ontwerp en realisatie van data warehouse oplossingen op basis van Microsoft Azure en Snowflake.