Smart Analytics
De weg naar een succesvol datalab

Op dinsdag 28 mei heeft het seminar ‘De weg naar een succesvol datalab’ plaatsgevonden. Drie topexperts kwamen aan het woord over alle aspecten van het datalab.

Hoe data science (be)sturen (on)mogelijk maakt 

Egge van der Poel legde uit waarom data science een onderdeel van iedere bedrijfsstrategie zou moeten zijn. Hij liet daarbij zien wat we kunnen leren van elementaire natuurkunde als kosmische achtergrondstraling, het Higgs-deeltje en van… kleuters. Aan de hand van zijn eigen ervaringen in de profit en non-profit sector – waaronder een aantal opzienbarende voorbeelden uit de medische wereld – demonstreerde hij hoe je daadwerkelijk bedrijfswaarde in kennis en geld kunt creëren uit data.

Klik hier voor de presentatie van Egge van der Poel

Egge van der Poel

is BA in filosofie en PhD in Elementary Particle Physics. Hij zocht én vond het Higgs-deeltje in de deeltjesversneller van CERN in Genève. Momenteel werkt hij als clinical data scientist bij het Erasmus MC. Daarnaast is hij academic director bij TIAS en bij de Jheronimus Academy of Data Science. Tijdens TEDx Utrecht introduceerde Egge de term ‘big dating’: data delen met een gezamenlijk doel.

 

Datagedreven werken: organisatie, cultuur en competenties 

Als een van de aanjagers van data science bij de Rabobank, weet Jan Veldsink als geen ander wat er komt kijken bij het organiseren van een datalab. Hij legde uit hoe je teams kunt samenstellen die – met de juiste competenties en attitudes – op een succesvolle, duurzame én veilige manier waarde uit data halen. Hij liet zien hoe belangrijk de factor cultuur daarbij is en hoe je die cultuur creëert. Tot slot vertelde hij waarom je – ook als grote corporate – moet denken als een start-up om data science tot een echt succes te maken.

Klik hier voor de presentatie van Jan Veldsink

Jan Veldsink

is adviseur, docent en coach met een passie voor technologie en mensen. Hij werkte met verschillende grote banken aan data science projecten op het gebied van compliance en fraude. Jan is lead voor artificial intelligence en cognitieve technologie bij de Rabobank en docent ‘AI and Cyber’ voor de Executive MBA opleiding bij Nijenrode Universiteit.

 

Een moderne data-architectuur als fundament voor een datalab 

Data is de motor van ieder datalab. Veel data. Data die overal en nergens ligt opgeslagen. In productiesystemen, datawarehouses, data lakes, applicaties, losse bestanden en spreadsheets. En dan hebben we het nog niet eens over externe data. Rick van der Lans legde ons uit hoe je bouwt aan een flexibele data-architectuur, die met allerlei soorten data overweg kan en hoe je al die data naar je datalab brengt. Een data-architectuur die het fundament legt waar een datalab op kan rusten en vertrouwen.

Klik hier voor de presentatie van Rick

Rick van der Lans
is een internationale autoriteit op het gebied van business intelligence, datamanagement en datavirtualisatie. Hij is als adviseur, docent, spreker en auteur actief over de hele wereld. Van zijn boeken, waaronder ‘Data Virtualization for Business Intelligence Systems’, zijn internationaal meer dan 100.000 exemplaren verkocht.