Logisch Data Warehouse
Innovatiereeks Datavirtualisatie: data-integratie in de overdrive

Op maandag 9 oktober was de Innovatiereeks Datavirtualisatie: data-integratie in de overdrive, gepresenteerd door Rick van der Lans en Mattijs Voet.

Datavolumes groeien exponentieel en databronnen liggen steeds meer verspreid over een complexe infrastructuur met cloud, big data en NoSQL elementen. Terwijl het snel en real-time analyseren van data steeds belangrijker wordt. Data-integratie wordt daarmee steeds ingewikkelder en traditionele oplossingen – gebaseerd op duplicatie van data – voldoen niet meer aan de groeiende behoefte van gebruikers.

In de vorige editie van de Kadenza innovatiereeks lieten Rick van der Lans en Microsoft zien hoe je met een logisch data warehouse in SQL Server je architectuur agile maakt. Dit keer zijn we ingegaan op de mogelijkheden die gespecialiseerde datavirtualisatie platformen als Denodo bieden.

Datavirtualisatie maakt het mogelijk om gegevensbronnen veel sneller te integreren en in real-time te ontsluiten zonder data te dupliceren, ongeacht de structuur, technologie of locatie. Met als resultaat een virtuele data hub die uniforme data services levert aan bedrijfsapplicaties en gebruikers.

Rick van der Lans legde uit hoe datavirtualisatie werkt en wat de toepassingsgebieden zijn. Van agile BI tot data services en van logische data lakes tot het ontsluiten van dark data. Mattijs Voet van Kadenza liet met Denodo zien hoe een datavirtualisatie platform precies werkt.

Rick van der Lans is een internationale autoriteit op het gebied van datamanagement, datavirtualisatie en business intelligence. Hij is als adviseur, docent, spreker en auteur actief over de hele wereld. Van zijn boeken, waaronder het recent gepubliceerde ‘Data Virtualization for Business Intelligence Systems’, zijn internationaal meer dan 100.000 exemplaren verkocht.

Mattijs Voet is senior consultant bij Kadenza. Hij adviseert grote bedrijven over hun big data architectuur. De afgelopen jaren heeft hij diverse organisaties geholpen bij de implementatie van een logisch data warehouse op basis van een datavirtualisatie platform.

Wil je de presentatie bekijken? Dan kan dat hier: Presentatie Innovatiereeks